Ga naar hoofdinhoud
Nieuws werknemers

JESSICA BLASZKA: WORSTELEN NAAR TOKYO 2020 | DEEL 3

Door 27 mei 2019januari 26th, 2022Geen reactie's

In deel 2 bespraken wij met Jessica de basis van het worstelen; in dit artikel deelt ze ons hoe ze met tegenslagen omgaat en zich vervolgens weer focust op haar doel: het behalen van de Olympische Spelen in 2020. Ze reflecteert direct terug op haar recente worsteling tijdens het EK: “Het was op dit evenement erg belangrijk om te winnen; ik móest en zóu mijn A-status als sporter weer bemachtigen. Een A-status als sporter is een belangrijk ‘financieel middel’ om je volledig te kunnen focussen op de sport. De bijdrage van NOC*NSF aan mij als individuele sporter geeft mij de ruimte en rust om mij volledig te kunnen focussen op de sport en dat mijn nevenactiviteiten worden ondersteund en gefaciliteerd. Om mijn A-status te kunnen bemachtigen, moest ik tijdens het EK in de top vijf eindigen. Het werd uiteindelijk een schitterende bronzen plak.

De worstelingen in de sport heb ik meermaals meegemaakt. Tijdens de O.S. in Rio 2016 werd ik tijdens de eerste ronde al uitgeschakeld. Een enorme teleurstelling, als je je bedenkt dat je na vier jaar hard trainen na zes minuten spelen de mat moet verlaten. Je blijft gedesillusioneerd achter. In onze sport is dit normaal; de helft van ’s werelds beste worstelaars worden al in de eerste ronde uitgeschakeld. Daar zitten ook mensen tussen die het EK en WK al (meerdere malen) hebben gewonnen. Ben je daarentegen voorbij de eerste ronde, dan krijg je nog meerdere kansen/wedstrijden om in aanmerking te komen voor medailles.

Na zo’n tegenslag vraag je je bij terugkomst in Nederland af: ben ik nog bereid om me wederom vier jaar volledig op te offeren voor de sport? Zowel qua trainingsschema’s, lichamelijke en psychische belasting is het moeilijk om jezelf weer te herpakken. Mijn vriend, familie en coach hielpen mij al snel van deze gedachten af. Zij ondersteunen mij immers letterlijk bij elke kleine stap in de sport en zien daardoor het hele proces dat ik heb doorlopen. Zij spiegelen mij met alles wat ik wél al heb bereikt en lieten mij inzien dat het bereiken van de Olympische Spelen al een prestatie op zichzelf was. Iets waarvoor ik ze heel dankbaar ben.

Een andere factor die mij goed op de been houdt bij tegenslagen, zijn mijn vrienden. Zij bevinden zich niet in een topsportwereld en zien daardoor mijn problemen simpelweg niet. Ze staan echter wel altijd voor me klaar en ik vind het prettig om het juist met hun over allerlei andere dagelijkse bezigheden te hebben. Als topsporter ben ik sowieso al 24/7 bezig met ‘mijn beroep’ en dan is het wel prettig om een dag, avond of weekend af te schakelen en hieraan te ontsnappen. Het zorgt ervoor dat ik weer fris en opgeladen naar de training kan gaan.

Als ik naar het grotere geheel kijk dan heb ik vrienden, familie, coaches en bekenden tijdens mijn ontwikkeling en focus nodig. Uiteindelijk blijft het een individuele sport en zal ik zelf in voor- en tegenspoed mijn rug moeten rechten en mij weer moeten focussen op het behalen van het volgende doel. Ik ben hier voornamelijk ook achter gekomen in de periode dat ik in Zweden heb gewoond. Hier was ik zodanig op mezelf aangewezen dat  niemand mijn keuzes kon beïnvloeden. In deze periode heb ik mezelf sterk ontwikkeld, ook met behulp van een sportpsycholoog die mij heeft geholpen met het ordenen van gedachten, wensen en behoeften. Dit zorgt voor balans. Afsluitend geloof ik dat iedereen zelf in staat is om over zijn of haar worsteling heen te komen, zolang je het maar écht wilt. Dus voor mij geldt: op naar Tokyo”!

Onze campagne Worstelen naar Tokyo 2020 kun je vanaf nu volgen via onze Facebookpagina of via www.stadionuitzenden.com/nieuws. Wij wensen Jessica wederom veel succes met haar trainingen in Nederland, Duitsland en Japan!

   

Laat een reactie achter

Schrijf je in voor onze job-alert en ontvang de nieuwste vacatures!