Werkt uw organisatie veel met oproepkrachten? Dan gaat er voor u met ingang van de nieuwe WAB vermoedelijk in januari 2020 het nodige veranderen. In onderstaand artikel staat omschreven welke wijzigingen er plaats kunnen gaan vinden.
De nieuwe WAB schrijft namelijk voor dat een oproepkracht met een nul-urencontract of een min/max-contract alleen verplicht is te komen werken, wanneer u hem/haar minimaal vier dagen van tevoren oproept, deze oproep dient schriftelijk of elektronisch te gebeuren.
Doet u dat niet, dan heeft hij/zij het recht het werk te weigeren. Zegt u een oproep tot werken korter dan vier dagen van tevoren af, dan moet u de oproepkracht het recht op de loonbetaling over de periode waarvoor hij in eerste instantie was opgeroepen toch uitbetalen. In de cao kan een kortere termijn dan vier dagen worden afgesproken, maar de termijn mag nooit korter zijn dan 24 uur. Het recht op loon bij een afzegging van de oproep kan niet worden uitgesloten in de cao.
Na een contractperiode van twaalf maanden bent u als werkgever bovendien verplicht om de oproepkracht een contract aan te bieden voor het gemiddelde aantal uren dat hij in dat jaar heeft gewerkt. Had u een oproepkracht bijvoorbeeld ingehuurd voor 15 uur per week, maar heeft hij/zij een jaar lang gemiddeld 30 uur per week gewerkt, dan moet u hem een contract voor 30 uur aanbieden. Doet u dit niet, dan nog heeft de oproepkracht recht op loon over dit aantal uren. Tevens mag een werknemer met een oproepovereenkomst een opzegtermijn van vier dagen aanhouden (tenzij in de cao een kortere termijn is afgesproken).
Voor u als werkgever betekent dit dat u zich al in 2019 bewust moet zijn van hoe vaak u een oproepkracht wilt inzetten en of u dat in 2020 zo wilt voortzetten. Geldt dit voor u en wilt u op zoek naar een andere oplossing, dan staan een van onze intercedenten u natuurlijk graag te woord. Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek kunt u contact opnemen met een van onze vestigingen.